Missie en Visie

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

Jeugdplan - Huishoudelijk Reglement

Afspraken ouders

Communicatie van de club naar spelers (en/of ouders)

De grootste bron van informatie is de jeugdsite en de facebook pagina van de club. De club gebruikt de software van Pro Soccer Data (PSD) om zijn ledenadministratie bij te houden en de trainingen en wedstrijden in goede banen te leiden. Voor deze software kunnen de ouders en spelers een app plaatsen op hun smartphone. Het is mogelijk dat er gebruik wordt gemaakt van mail om de nodige informatie te verspreiden. Tot en met de U13 verloopt alle communicatie via de ouders. Vanaf de U15 verloopt alle communicatie rechtstreeks naar de speler en via de app PSD, de ouders krijgen ook toegang tot de app. 

Herhaaldelijke problemen met communicatie en opvolging afspraken met ouders en spelers worden gemeld aan de jeugdcoördinator.

Communicatie van de spelers (en/of ouders) naar de club

Tot en met de U13 dienen ouders de hiërarchische weg (ploegtrainer / jeugdcoördinator/ bestuur) te respecteren en maken steeds een afspraak om met de betreffende persoon een overleg te hebben. Dit kan dus nooit voor of na een wedstrijd, maar kan het best voor of na een training. 

Vanaf de U15 dienen spelers de hiërarchische weg (ploegtrainer / jeugdcoördinator / /bestuur ) te respecteren en maken steeds een afspraak met de betreffende persoon. Dit kan dus nooit voor of na een wedstrijd, maar kan het best voor of na een training. Hierbij is de aanwezigheid van een ouder toegelaten, maar de gesprekspartner blijft uiteraard de speler zelf.

Omgaan met negatief gedrag van spelers en/of ouders

Tijdens de training luistert de speler naar de uitleg en volgt deze geconcentreerd de oefeningen die bezig zijn. Grapjes en dollen mag op de training maar we zorgen voor een gezonde en werkbare training.

Negatief gedrag: pestgedrag, gedrag die het groepsgebeuren in de weg staan, verbaal geweld, respectloos gedrag met alle betrokkenen in het voetbalgebeuren, geen fair-play, fysiek geweld tegen medespelers, trainer en eventueel andere betrokkenen. 

In het geval van negatief gedrag van de speler respecteren we een stappenplan: 

  1. Gesprek door de ploegtrainer met de speler en eventuele sanctie. 

  2. Gesprek door de ploegtrainer en jeugdcoördinator met de speler en eventuele sanctie + ouders worden ingelicht. Bij pesten starten we onmiddellijk met stap 2. De API-verantwoordelijke wordt ingelicht.

  3. Gesprek met de speler, ouders , trainer en jeugdcoördinator + twee leden van het bestuur. 

  4. Indien afspraken nog niet worden nagekomen, legt de jeugdcoördinator een sanctie voor aan het bestuur. 

In het geval van negatief gedrag van de ouders tegenover een andere speler, tegenstander of de staff. 

  1. Gesprek met de jeugdtrainer en de jeugdcoördinator. Dit gesprek resulteert in afspraken van alle partijen. 

  2. Indien afspraken niet worden nagekomen wordt voorgelegd aan het bestuur. Het bestuur beslist over een eventuele sanctie of uitsluiting. 

Fairplay

Fairplay tegenover de tegenstander, trainer, supporters en tegen de scheidsrechter is voor ons de normaalste zaak! 

Fair-play staat hoog in ons vaandel. Alle supporters (ouders, familie…) tonen dan ook het nodige respect voor scheidsrechters, tegenstrevers, accommodaties en materialen van de clubs en bezittingen van derden. Alle supporters (ouders, familie…) dienen zich dan ook behoorlijk te gedragen. Ongecontroleerd geweld of agressie (ook verbaal) wordt bestraft met onmiddellijke verwijdering van het terrein. De clubs kunnen eventueel nadien een schorsing opleggen aan de betrokken ouder(s). Neem dus ten allen tijde een sportieve en opbouwende houding aan t.o.v. scheidsrechter, medespeler(s), tegenstrever(s) en derden. Ook na afloop van een verloren wedstrijd. Ouders, familie, … hebben een voorbeeldfunctie voor onze spelers. (Fairplay charter). Binnen onze club werken met project referee ambassadeur en hebben we een aanspreekpunt bij problemen tijdens wedstrijd tegenover scheidsrechters.

Persoonlijke Hygiëne

Er wordt verwacht dat de spelers douchen na de wedstrijd. Er is ook een mogelijkheid om te douchen na de training vanaf U15. Hoe zij douchen, daar beslissen de spelers zelf over. Om hygiënische redenen worden spelers aangeraden slippers te dragen tijdens het douchen.

Ouders in de kleedkamer

Ouders, behalve de ploegverantwoordelijken, zijn niet meer toegelaten in de kleedkamers vanaf de U9.

Afwezigheden

Bij afwezigheid op training of wedstrijd wordt de trainer VERPLICHT tijdig verwittigd. Er wordt gebruik gemaakt van de app van Pro Soccer Data. Tot en met de U13 gebeurt dit door de ouders. Vanaf de U15 gebeurt dit steeds door de speler zelf. Verontschuldigen gebeurt voor de trainingen ten laatste uur voor de training. Voor de wedstrijd gebeurt dit de avond voordien, behalve bij overmacht. 

  • Aanwezigheden op trainingen en matchen worden bijgehouden door de trainer. Onwettige afwezigheid: 2 x zonder verontschuldigen afwezig zijn binnen dezelfde week of op regelmatige basis (meer dan 6 keer) zich verontschuldigen. Resulteert in een niet – selectie van wedstrijden. 

  • Onze trainers bereiden de trainingen voor en weten graag op voorhand hoeveel spelers aanwezig zijn op training. Tijdig verwittigen wordt sterk aangeraden.

Herhaaldelijk geven van richtlijnen aan de spelers tijdens de match

Laat het coachen over aan de trainer!!! Bij herhaaldelijke opmerkingen wordt er doorverwezen naar de API-verantwoordelijke.

Enkele tips voor de ouders

Zorg ervoor dat de spelers voldoende rust krijgt voor een wedstrijddag.

  • Zorg ervoor dat de spelers voldoende gezonde voeding binnen hebben voor een wedstrijd.

  • Steun de speler bij tegenslagen (mindere prestaties) en geef aandacht aan de goede prestaties. De ontwikkeling van een jeugdspeler is grillig. Soms staan ze stil en plotseling is er vooruitgang. 

  • Steun de speler door zoveel mogelijk wedstrijden bij te wonen. Laat daarbij het coachen over aan de trainer en vermijd zo verwarring bij de speler.

  • De verplaatsing bij uitwedstrijden gebeurt steeds met personenwagens. De club rekent er op dat de ouders bereid zijn om ten gepaste tijde in te staan voor het vervoer en het volgen van een eventueel opgestelde vervoerslijst. Indien nodig kunnen ouders nog altijd wisselen onder elkaar. Afspraakplaats JSV Veurne.

  • De trainersstaf en de ploegafgevaardigden stellen het ten zeerste op prijs als jullie een handje toesteken bij het verwijderen van de doelen en het verzamelen van het gebruikte materiaal na een thuiswedstrijd. 

  • Indien u uw zoon/dochter niet kunt vergezellen op een wedstrijd/tornooi, gelieve dan voor aangepaste kledij te zorgen en eventueel wat geld (versnapering/drankje) mee te geven.

Ongevallenprocedure

Bij een voetbalongeval kan je via de website een formulier met twee zijden afdrukken. Er liggen ook papieren exemplaren in de kantine. De ene zijde “Aangifte van ongeval” dient U niet in te vullen. Dit wordt ingevuld door iemand van de club. De andere zijde “medisch attest” laat U invullen door de behandelende geneesheer. Gevraagd wordt een kort relaas (tijdstip, plaats, hoe gebeurd….) van het sportongeval toe te voegen aan de aangifte. Tevens bij te voegen is een vignet van het ziekenfonds. Dit formulier dient U binnen de 72 uur terug te bezorgen aan de club!!!

Wat de kosten van het ongeval betreft, dient U als volgt te handelen : 

  1. U betaalt zelf alle kosten bij de geneesheer, kinesist, ziekenhuis…. 

  2. U gaat met alle onkostenbriefjes naar uw mutualiteit 

  3. Hier ontvangt U reeds een bepaald bedrag en een formulier voor het verschil. Dit formulier bezorgt U aan de club waar uw kind is aangesloten. 

  4. Na enkele weken ontvangt U via de club een bedrag (verminderd met een forfaitair bedrag als administratieve onkost) dat de KBVB betaalt als tussenkomst van de onkosten van het ongeval. 

  5. De club betaalt aan U enkel het bedrag dat zij ontvangt van de KBVB. 

Bij bevestiging van aangifte van ongeval ontvangt U tevens een attest dat gebruikt wordt om de genezing te bevestigen. Dit dient ingevuld te worden door de geneesheer VOOR er terug aan de trainingen en wedstrijden wordt deelgenomen.

Gebruik van foto's

In de loop van het seizoen worden er foto’s gemaakt van de spelers. Die worden gebruikt om de website of de facebookpagina te illustreren en / of om te worden opgehangen in onze kantines. Door het huishoudreglement te ondertekenen, geeft u de club stilzwijgend de toestemming om niet-geposeerde, spontane foto's en sfeerbeelden te maken en te publiceren. 

Voor gerichte foto's hebben we volgens de privacywet uw expliciete toestemming nodig. Het gaat om geposeerde, individuele foto's en geposeerde ploegfoto's. Bij de inschrijving en het betalen van het lidgeld gaat de ouder akkoord. Als u zich in de loop van het seizoen bedenkt en u vraagt om bepaalde beelden toch te verwijderen, dan geven we daar onmiddellijk gevolg aan. Volgens art. 10 en 12 van de privacywet heeft u immers recht op toegang, verbetering en verzet wanneer het gaat om uw persoonsgegevens. Dat geldt overigens ook voor niet-gerichte beelden.

API

Wil je meer weten of onze API en/of wens je een melding te doen?

Waarvoor staat API? En wat doet een club-API?

  • A: Aanspreekpunt, P: Persoonlijke, I: Integriteit

  • Iedere voetballer heeft het recht om te voetballen in een veilige omgeving. Iedere speler/speelster heeft een grens, maar ook in voetbal komt ongepast gedrag helaas voor.

  • De club- API is een schakel om respect, tolerantie en vertrouwen centraal te maken in de club.

  • Deze zorgt voor de eerste opvang van slachtoffers of komt tijdig tussen in conflictsituaties. De aanwezigheid van een vertrouwenspersoon stelt de club in staat om tijdig en correct op te treden wanneer er signalen van problematisch gedrag opduiken en de integriteit van iedere speler, coach, ouder of clubmedewerker in het gedrang brengen.

  • De vertrouwenspersoon is open, onpartijdig en discreet.

  • De API spreekt geen straffen uit en werkt samen met het dagelijks bestuur en geeft adviezen om oplossingsgericht en pro- actief te werken.

  • De API werkt samen met een hulpverleningsvangnet waarbij ook raakpunten buiten de club worden gezocht om het slachtoffer te helpen.

  • Deze functie houdt ook in dat er een jaarlijkse rapportage gebeurt (anonieme gegevens) naar de federatie api van Voetbal Vlaanderen.

Onze club-API is Franky Pattyn. Hij is bestuurslid van onze club. Hij was jaren actief bij andere voetbalclubs en op de jeugddienst van Veurne. Hij heeft het diploma van opvoeder bijzondere jeugdzorg. Je kan hem bereiken via mail api@ksvveurnejeugdendames.be

Tijdens de training luistert de speler naar de uitleg en volgt deze geconcentreerd de oefeningen die bezig zijn. Grapjes en dollen mag op de training maar we zorgen voor een gezonde en werkbare training.

Afspraken met de spelers

Onze club verwacht van al haar jeugdspelers, naast uiteraard goed voetbal, sportief en correct gedrag binnen en buiten het veld ten opzicht van:

  • de clubs

  • gebruik van de terreinen

  • gebruik van de kleedkamer

  • derden

Discipline en respect zijn geen loze begrippen

  • Door de betaling van het lidgeld is men lid van onze club. Door dit lidmaatschap zijn zowel de spelers, maar ook hun ouders onderworpen aan het afspraken die werden opgenomen in dit huishoudelijk reglement.  

  • Als lid van JSV Veurne is de speler aangesloten bij de KBVB en is men tevens ook onderworpen aan alle reglementen van de KBVB.  

  • De spelers zijn verzekerd tegen sportongevallen tijdens de trainingen en wedstrijden die gespeeld worden onder auspiciën van de KBVB, en dit via de KBVB. 

  • De spelers dienen tijdig aanwezig te zijn voor trainingen ( 15 min voor aanvang ) en wedstrijden ( 1uur voor aanvang, tenzij anders afgesproken met de trainer ). 

  • Bij afwezigheid op training of wedstrijd wordt de trainer tijdig verwittigd. Vanaf U13 gebeurt dit steeds door de speler zelf en dit bij voorkeur met de app PSD. Ook indien de speler zich rechtstreeks naar de uitwedstrijd verplaatst dient de trainer hiervan op de hoogte gebracht te worden. 

  • Vanaf de U15 moet de speler voor elke wedstrijd zijn identiteitskaart of kids ID(met foto) mee hebben, anders kan men niet deelnemen aan de wedstrijd. 

  • De spelers tonen respect voor alle medewerkers van de beide clubs en begroeten trainers, afgevaardigden en medespelers bij de aanvang van alle activiteiten in de club met een spontane handdruk. 

  • De spelers tonen volledige inzet, motivatie en concentratie tijdens trainingen en wedstrijden. Spelers die op gelijk welke manier de training storen, worden op gepaste wijze gestraft.

  • Fair-play staat hoog in ons vaandel. Alle spelers tonen dan ook het nodige respect voor scheidsrechters, tegenstrevers, accommodaties en materialen van de clubs en bezittingen van derden. Alle spelers dienen zich dan ook behoorlijk te gedragen. Ongecontroleerd geweld of agressie (ook verbaal) wordt bestraft met onmiddellijke verwijdering van het terrein en eventueel een schorsing door de club nadien. (Fair-play charter)

  • Pesten op en naast het veld worden niet getolereerd en zal meteen bestraft worden. Bij pestgedrag wordt direct naar stap 2 gegaan in het stappenplan voor negatief gedrag. De club hanteert hierbij een nul tolerantie.

Clubkledij

De jeugdspelers dragen steeds iets van clubkledij bij de wedstrijden. Ook voor de opwarming houden de spelers zich bij voorkeur aan de richtlijnen van de trainer en club. Aan het begin van het seizoen worden de afspraken medegedeeld.

Verantwoord schoeisel

Tot en met de U13 dragen spelers enkel multistuds zowel voor training als wedstrijden. Vanaf U15 gebruiken we nog steeds zoveel mogelijk multistuds, enkel indien de omstandigheden het vragen zullen we 6-studs toelaten. Het spreekt vanzelf dat de voetbalschoenen steeds gepoetst zijn zowel voor trainingen als wedstrijden. 

Bij het spelen op kunstgrasvelden dient het schoeisel aangepast worden, ijzeren studs zijn dan uit ten boze.

Scheenbeschermers

Het dragen van scheenbeschermers is verplicht tijdens de wedstrijden. Tijdens de trainingen raden we dit ook aan.

Bal

We zorgen binnen de club dat iedere speler een bal heeft op de training. Zij halen deze op in het ballenkot en rek van de ploeg. De training start dan stipt op het aanvangsuur. Na de training brengt de speler de bal terug naar het ballenkot en plaatst ze in het rek. De bal is daarbij volledig afgekuist. 

Sportieve opvolging spelers

De spelers worden continu opgevolgd door de trainers. De trainers maken 2x per jaar een evaluatie van elke speler en houden dit bij in Pro Soccer Data. Deze data zijn enkel toegankelijk voor de trainer en de jeugdcoördinator. Bij overgang naar het nieuwe seizoen kan de volgende trainer alle data inzien en het leerproces verder zetten.

Voor het groeiproces baseert de club zich op de doelstellingen die opgesteld worden binnen het opleidingsplan van Voetbal Vlaanderen. 

In elk seizoen dienen de trainers dan ook per speler doelstellingen te halen op het niveau van de speler en het team. 

Vanaf de U6 tot en met de U12 kan er een oudermoment ingepland worden om de groeicurve te bespreken. Vanaf de U13 bespreekt de trainer dit twee maal per jaar met de speler zelf. Vanaf de U15 krijgt elke speler na de match enkele tips van de trainer. 

Het is belangrijk dat elke speler de groeicurve kan opbouwen binnen zijn eigen loopbaan in de club. Elke speler is anders en heeft elk zijn eigen talent en het is aan de trainer om die te vinden en te laten groeien.

We hebben vijf sleutelmomenten in de jeugdopleiding van de spelers: 

  • Overgang van de U6 naar de U7, start wedstrijdritme. (3/3) 

  • Overgang van de U7 naar de U8. (5/5) 

  • Overgang van de U9 naar de U10. (8/8) 

  • Overgang van de U13 naar de U15. (11/11) 

  • Overgang van de U17/U21 naar de seniores. 

Bij elk sleutelmoment hoort ook een evaluatie van de spelers of ze de volgende stap wel kunnen zetten. De jeugdcoördinator zal samen met de trainer kijken of alle doelstellingen zijn gehaald om de volgende stappen te zetten.

Indien de doelstellingen niet gehaald kunnen worden, wordt dit besproken met de ouders. 

Samen met de ouders worden de nodige stappen besproken.

Volgende maatregelen kunnen genomen worden: 

  • Volgschriftje in afspraak met de ouders, dit houdt in dat de jongste spelers voetbalhuiswerk kunnen meekrijgen en de trainer dit in het schriftje invult. De ouders kunnen dan zelf ook hun ervaringen erin plaatsen. 

  • Spelers worden niet geselecteerd voor de wedstrijden, maar kunnen verder aansluiten bij de trainingen. Hiervoor worden ook afspraken gemaakt op het vlak van het lidgeld.

Nieuwe spelers

Eerste stap:

Elke nieuwe speler kan 4x een training meemaken en is hiervoor ook verzekerd.

Na de eerste stap evalueert de trainer of de speler onmiddellijk kan ingeschreven worden en aansluiten bij de groep. De speler kan wedstrijden spelen.

Indien de speler niet voldoet aan de vereiste om te kunnen deelnemen aan een wedstrijd worden nog enkele stappen doorlopen in afspraak met de ouders (zie stap 2). 

Tweede stap:

De speler kan wel worden ingeschreven en meetrainen met de ploeg. Er kan gekeken worden voor een korting in het lidgeld, afhankelijk van de periode van nieuwe inschrijving. 

Na twee maanden volgt dan een nieuw evaluatiemoment. Indien de speler progressie blijft maken, kan deze na twee maanden aansluiten bij alle teamactiviteiten. Indien de speler op dat moment niet voldoet aan de doelstellingen, volgt een gesprek met de ouders (zie stap 3).

Derde stap:

Hierin kan besloten worden dat de speler enkel kan meetrainen met het team voor de rest van het seizoen tot het volgende sleutelmoment. Er kan ook besloten worden dat het voor de speler zelf niet haalbaar is om deze sport uit te oefenen, samen met de ouders kijken we dan naar een oplossing.

We willen met onze club voor elke speler een oplossing vinden en zullen ons hiervoor ook voor 100% inzetten, maar soms kan het zijn dat voetbal niet de sport is voor dit kind. Hierbij wensen we vooral te benadrukken dat kinderen die zich niet kunnen ontwikkelen bij het voetbal, zich soms sneller slecht voelen in de groep en soms pestgedrag ervaren in de groep of zelfs buiten het voetbal op school. 

Het is belangrijk om elk kind te beschermen en op tijd in te grijpen. Het helpen meezoeken naar een alternatief is heel belangrijk, want elk kind geeft dan ook zijn talent en soms kan voetbal niet in zijn talentendoos zitten.

De Referee Ambassador

De belangrijkste taken van de Referee Ambassador

  • Jonge spelers interesse in de arbitrage bijbrengen nog voor ze de reglementaire leeftijd bereikt hebben.

  • Een rotatiesysteem invoeren om jeugdspelers actief wedstrijden te laten leiden.

  • Clubrefs aanduiden voor jeugdwedstrijden naar gelang hun mogelijkheden.

  • De arbitrage van clubrefs observeren en hen bijsturen.

  • Clubrefs met mogelijkheden klaarstomen om de stap naar de officiële arbitrage te zetten.

  • Aanspreekpunt zijn van officiële scheidsrechters bij thuiswedstrijden: opvang, organisatie, begeleiding bij problemen,…

  • Zorgen voor een positief scheidsrechtersklimaat op de club.

  • Via de afgevaardigden supporters aanspreken op hun gedrag.

  • Opvang namiddagscheidsrechters bij wedstrijden eerste elftal.

  • Melden bij het regionaal Bureau Arbitrage in geval van observatie talentvolle scheidsrechters, incidenten, … .

Wil jij contact met onze referee ambassador?  referee-ambassador@ksvveurnejeugdendames.be